A gyümölcstáplálás blogja - az egészségért és ízért

Gyümölcs-EXTRA

A kezdetek és alapok, hasznos linkek, infók

2016. február 21. - CsendPenge

A gyümölcsök számos vonatkozásban eltérnek a zöldségektől, ezért is döntöttem egy külön blog indításában. Valamennyi egyezés persze van, és nem csak az, hogy növény mind a kettő :) de még csak nem is arra gondolok, hogy milyen finom mindegyik. Indulásként itt is, akárcsak a Zöldség blogon, egy gyűjtemény jellegű bejegyzéssel szeretnék indítani, amiben hadd gyűljenek a hasznos információ forrásokra mutató linkek. Természetesen, ha valaki nem szeretne foglalkozni a mögöttes elmélettel, akkor nem is kell, a gyümölcsfa és a tápoldat is működik elméleti tudás nélkül is.

Először is, itt a Zöldség blog, ahol szintén van egy "Kezdetek és alapok" bejegyzés.

A gyümölcsözésre nézve itt az egyik alapmű:

Integrált gyümölcstermesztés

Ez egy kicsit nagyüzemibb jellegű, ezért szerintem csak információ forrásnak tekinthető.

A másik érdemes/érdekes könyv, ami jó forrás: a Gyümölcstermesztési alapismeretek.

Ebből a könyvből érdekességként rögtön ki is emelnék egy fejezetet, a "Gyümölcs táplálkozásbiológiai jelentősége". Adatok érthető módon és emberi mennyiségben.

Itt is helye van a Növényélettannak.

Kémiai kislexikon.

Tápelemek avagy mi mit csinál, mire jó. Nagyon HASZNOS oldal!

Ha gyümölcsfákkal foglalkozunk, érdemes lehet elolvasni a következőket:

A gyökér működése (google keresés)

Érdemes elolvasni belőle több leírást is, pláne a tankönyvtárasat.

 

Kétségtelenül lesz jó néhány átfedés a két blog között, de vannak alapvető különbségek, ezért is indítottam külön blogot a gyümölcsnek. Az egyik legnyilvánvalóbb különbség, hogy a zöldségek java része egy éves növény, és vetésforgóban érdemes termeszteni, míg a gyümölcsfák nagyon is több éves növények helyhez kötötten. Tudom, ez egy nyilvánvaló különbség, aki egyáltalán nem ért a kerthez/fához, az is látja. Mégis, érdemesnek tartom kihangsúlyozni, mert olyan különbségek rejtőznek ebben az egyébként egyszerűnek tűnő megállapításban, hogy annak több figyelem kell: mondhatni egy külön blog :) többek között ide tartozik az is, hogy egy fának a táplálása, ciklikusságában rejlő mássága, felépítésének tagoltsága olyan módon más, ami egészen más szemléletet, gondolkodást igényel, mondhatni másik embert.

Ennek szemléltetésére álljon itt egy példa. Nagyon sok embert hallottam arról panaszkodni, hogy ilyen-olyan fajtájú gyümölcsfája két éves ciklusokban terem rendesen. Az egyik évben rogyásig van a fa, a másik évben meg csak pár szem. És ezt hallottam már kajszival kapcsolatban (talán erre a fajtára a legjellemzőbb), de körtére, szilvára, cseresznyére (gyakorlatilag az egész prunus nemzetségre) is panaszkodtak már így előttem. Ennek a "gyökere" (a problémáé nem a fáé :D ) a fák ciklikus életében keresendő, és a tápanyag ellátottság nem megfelelő szintjében. De mondhatnám azt is, hogy sokan - tévesen - azt hiszik, hogy egy fa termő éve tavasszal kezdődik. Bizony nem, hanem jóval korábban: amikor az előző termést leszedtük, attól kezdve már a következő "évben" járunk, mert a termő rügyek nem tavasszal rakódnak be, hanem jóval előbb. Ez talán nem túl szerencsés, mert (csak nekünk csemege, a fa számára) a szaporodást szolgáló generatív rész kinevelése rendkívüli energia mennyiség felhasználással jár, ami után nincs jó kondícióban a fa. Ettől függetlenül tény, hogy ezután a pont után kezd "nőni" a következő évi termés, abból, ami energia erre maradt. És ha nem avatkozunk közbe, akkor az bizony csak arra elég, amire. Régi a mondás, de ma is igaz: semmiből nem lesz semmi. Sok termés kinevelése sok energiát igényel, mi marad? Szinte semmi. Mi fog teremni a következő évben? Szinte semmi. És nem csak a rügyek berakódásában nyilvánul meg a következő évi termés! Ha kevés az energia, a rügyek, vesszők minősége sem lesz ugyanolyan jó, tehát jobban ki van téve a tél (gyümölcsfák részére) veszedelmes velejárójának: a fagynak (ami egy csomó kártevőt elpusztít). Szóval a következő vegetációs időszakot tavasszal a télen még jobban leromlott állapotban kezdi a fa, és akkor még nem is beszéltünk a tavaszi, kései fagyokról, és az érzékenységet befolyásoló fajtatulajdonságokról. Mit lehet tenni ez ellen? Tudatosan beavatkozni, táplálással, metszéssel, előre gondolkodással, mert arra csak mi vagyunk képesek, a fa nem, az egy rendszer, ami működik az adott tényezők alapján: bemenet -> kimenet. Amit "beleteszünk", az meghatározza azt, hogy mit tudunk kivenni.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumolcsextra.blog.hu/api/trackback/id/tr608406644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.