A gyümölcstáplálás blogja - az egészségért és ízért

Gyümölcs-EXTRA

A miért...

2016. február 21. - CsendPenge

Bő lére eresztve :) a Zöldség EXTRA-n írtam le részleteibe menően néhány anekdotával spékelve a miértjét, elvi alapját és hátterét, hogy mi hajt, mi motivál. Nem másolom át ide, de érdemes elolvasni, mert a "minőségi éhezés", a "miért volt jó régen és most miért rossz", illetve a "rák Magyarországon" a gyümölcsre is vonatkozik, függetlenül attól, hogy nem soroljuk annyira az alap élelmiszerek közé, mint a zöldséget.

Itt csak annyival szeretném kiegészíteni az ott leírtakat, hogy ez érvényes a gyümölcsre is, mert sajnálatos módon a jó minőségű és magas beltartalmi értékekkel rendelkező gyümölcs is egyre ritkább. Elfeledett ízek... jó találkozni "velük". Nagyon jó. És ezt nem nosztalgiából írom! Kétségtelen, hogy minden emberben van egy nosztalgikus érzés a gyerek/fiatal korával kapcsolatban, különösen azokban, akik elég idősek ahhoz, hogy még emlékezzenek egy "másik" világra. (és nem politikai értelemben értem ezt, ilyen témáról nem kívánok vitatkozni, kertésznek vallom magam, nem párt/ideológia aktivistának)

A "másik világ elfeledett ízei" alatt kifejezetten azt értem, amikor még nem volt ennyire kimerült a termőföld, amikor még a profit fogalmát sem nagyon ismerték, ellenben az ÍZT igen. Nem, ezzel nem kívánom azt mondani, hogy régen minden jobb volt(akkor is voltak gyenge-rossz földek), csak azt, hogy bizonyos vonatkozásban, bizonyos esetekben volt különbség, ami erősen a pozitív irányba billentette a mérleget. Régen nem volt jellemző az intenzív gazdálkodás, ahol a profit érdekében minimalizálni kellett a költségeket, és minél előbb leszedni/eladni a termést(akár 70-80%-os érettségi állapotban), mert akkor még magasabb az ár. A félérett pedig üres... Abban a világban még volt jószág, és a szerves trágya sem volt egy nehezen beszerezhető drága hiánycikk. Egyszer azt kérdezték tőlem, hogy miért volt régen a dinnye olyan jó édes? Hiszen akkor még hírből sem ismerték a tápoldatokat, műtrágyákat... Viszont a fentebb leírt okból kifolyólag a trágyát igen, és még valamit: majdnem mindenki fával fűtött, és a hamut abban az időben nem a kukába dobták, hanem ki a földre. És a hamu - alap szintű fertőtlenítő és lugosító képességén túl - káliumot tartalmazott. Mire jó a kálium? Többek között a cukrok beépülését segíti... És ennyi oldalról megtámogatva, bizony jobb volt az a minőség. Hát ezért.

Nem lehetetlen elérni ma hasonló minőséget, de a megfelelő táplálás nélkül nem lehet messzire jutni, talán csak a "Semmiből nem lesz semmi" mondás igazát lehet bebizonyítani. Úgy gondolom, a gyümölcsfajták és mi is többet érdemlünk ennél. Szóval ezért is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumolcsextra.blog.hu/api/trackback/id/tr958386128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.