A gyümölcstáplálás blogja - az egészségért és ízért

Gyümölcs-EXTRA

A vissza nem térő lehetőségek sora most kezdődik. Idén legalábbis! :)

2016. július 11. - CsendPenge

A gyümölcsök egy része már leérett, megettük/eltettük. Túl vagyunk a cseresznyén, érik a korai őszibarack. Ezekkel a korai gyümölcsökkel kapcsolatban eléggé szűk mozgásterünk van a tápoldatokkal való befolyásolást illetően. Viszont van néhány gyümölcs, ami most kezd "hízni", és ezekkel a gyümölcsökkel kapcsolatban van egy vissza nem térő lehetőség, a minőség jelentős javítására. Az almáról, körtéről, szőlőről és a későbbi őszibarackról (plusz kajszi) van szó.

(ha valaki hibát/következetlenséget talál a bejegyzésben, kérem jelezze, többször is igen fáradt voltam, amikor szerkesztettem a posztot)

A felsorolt gyümölcsök mindegyike speciális tápanyag igénnyel rendelkezik bizonyos vonatkozásban. Van, amelyiknél alapvető minőségi meghatározó egy tápelem, van, amelyiknél a termés feltétele, és van, ahol csak az íz és édesség fokozásáról van szó.

Több vonatkozásban közelítem meg a témát. Első sorban a minőség fokozása a cél, mint mindig, de nagyon fontos tényező az is, hogy a felsorolt gyümölcsöknél súlyos, akár totális minőségromlást előidéző gondok is lehetnek tápanyag hiányból kifolyólag. Az érési "célegyenesben" már csak (édes) hab a tortán a cukorfok emelése.

Gyümölcsök szerint felosztva közelítem meg a kérdést, az alábbi sorrendben.

- alma

- körte

- szőlő

- őszibarack (és kajszi)

 

1. Alma

Leírás az almáról.

Az alma minőségének, tárolhatóságának alapvető tápeleme a kalcium. (érdemes még ezt az írást elolvasni: "A Ca és Zn növénytáplálási jelentősége" [PDF!]) A sejtfal képződésben játszik (többek között) fontos szerepet, felvételének csúcsa az intenzív termésnövekedés idejére esik. Sajnos nagyon sok esetben az almák kalcium ellátottsága nem megfelelő, ezért un. "keserű foltosság" (stippesedés vagy sztippesedés) alakulhat ki. Hadd idézzek a Tankönyvtár "Agrokémia és növényvédelmi kémia" könyvének kalcium fejezetéből ezzel kapcsolatban:

Az intenzív almakultúrákban egyre gyakoribb a keserű foltosság, stippesedés („bitter pit”) az almán, ami részben már a fán, de sok esetben csak a tárolás során alakul ki. A keserű foltosság kalciumhiány következménye, amelyet a rossz kalciumellátáson kívül a kálium-, magnézium-, illetve a nitrogénfelesleg is kiválthat. A nitrogénfelesleg laza szöveteket okoz.

Ebből jól látható, hogy a péti sót el lehet felejteni (csak nitrogén), illetve mindenképpen kell kalciumot kijuttatni nagy dózisban. Érdemes ezt egy általános tápoldattal együtt megtenni, többször ismételve a vegetációs idő alatt. (7-10 napos permetezési fordulóval, ha növényvédő szert nem is, tápoldatot juttassunk ki akkor is) De nem csak a kalcium fontos az almának, hanem érzékeny a cink és magnézium ellátottságra is!

Javaslat:

Általános megoldásként az alap kombináció is megoldás lehet: Fitohorm Komplex Plusz 2-2,5 gramm/liter + FH Turbo Magnézium 4-6 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogén mentes) 10-14 ml/liter.

Szintén alap jellegű általános megoldás a FH Makrosol 10 ml/liter + FH 24 Mg 10 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 10-14 ml/liter.

Speciális, nitrogénben kifejezetten alacsony, foszforban, káliumban és kénben erős megoldás a következő: FH Turbo Kálium 6-8 ml/liter + FH Turbo Magnézium 6-8 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 10-14 ml/liter + FH Mikromax 8-10 ml/liter.

Virágzáskor használhatjuk még a virágzás tápelemeit. Az alap kombináció is valamilyen szintű megoldás virágzás esetén, de a belinkelt bejegyzésben le van írva, hogy miért is nem igazán jó.

2. Körte

A körténél, mint almatermésű gyümölcsnél szintén fennáll a kalcium szükségessége, bár talán nem olyan extrém mértékben, mint az almánál. További fontos paraméter a gyümölcs édessége, hiszen ki szeret egy nem (elég) édes körtét? Nos, ezt a kettő tulajdonságát a körtének kalcium mellett kálium adagolásával lehet elérni. A kálium felvétel csúcsa termésérés kezdetén van, de addig is érdemes megfelelően ellátni a növényt. Ennek megfelelően két (3) részre osztom a javaslatot is.

Virágzáskor használhatjuk a virágzás tápelemeit.

Javaslat termésnövekedés idejére: u.a. mint almánál (az alap kombináció)

Javaslat termésérés idejére: FH Komplex Plusz AGRO 2-4 gramm/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 5-7 ml/liter.

Ha valaki nem akar a Komplex Plusz AGRO változatából 10 kilót venni, akkor az alábbi lehetőségek közül lehet választani:

- FH Turbo Kálium 6-8 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 5-7 ml/liter + FH Mikromax 8-10 ml/liter. Nem tartom szükségesnek a magnéziummal való kiegészítést, mire elérjük az érési időszakot, addigra ki kell juttatni a szükséges magnézium mennyiséget, ami jól mobilizálódik a növényben. Ha valaki szeretne, persze tehet bele, de ne sokat. Ne feledjük, most nem a lomb fotoszintézise a fontos, hanem a vegetatív és generatív részek kálium ellátottságán keresztül az utóbbi cukrosodása.

- FH 39 K 8-10 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 5-7 ml/liter + FH Mikromax 8-10 ml/liter. Ebben a keverékben nincs jelen a magnézium mellett a kén sem. Érési időszakban nincs kiemelkedő szerepe (pl. fehérje alkotó) így nem is feltétlenül szükséges.

 

3. Szőlő

Leírás a szőlőről.

Ebből a leírásból egy részlet:

A szőlő a lédús gyümölcsök között kiemelkedő táplálkozási értékűnek minősíthető. Egészségre gyakorolt hatását a bor mellet régen elismerik. Tápértékében kiemelkedik a magas, 18 % körüli azonnal emészthető cukor tartalom. Közismert a szőlőcukor kedvező hatása és a sportolók, a legyengült szervezet erősítésére nagyon régen használják, javasolják. Magas ásványi anyag tartalma és vitaminjai, természetes savai is feltétlenül említést érdemelnek. A szőlő kevés fehérjét, 0.6-0,9 g, igen sok cukrot, 18 g, és rostot, 1,3-5,4 g, tartalmaz 100 g termésben. Ásványi elemekből 195 mg kálium, 20-28 mg kalcium, 14 mg magnézium, 2 mg nátrium, 30 mg foszfor van 100 g termésben. Mikroelemek közül 0,7 mg vas, 0,04 mg réz, 0,14 mg cink és 0,04 mg mangán van 100 g termésében. A vitaminokból karotin 0,3 mg, B6 vitamin 1,4 mg. C-vitamin 5-10 mg /100g jellemző. Biotinból 5,2, B1 és B2 vitaminokból 50-50, niacinból 0,4 mikrogramm van 100 g termésében.

A szőlő tápanyag igénye viszonylag átlagos, legalábbis a legtöbb vonatkozásban. Van viszont 3 tápelem, amelyeknek kiemelkedő a szerepe a szőlőnél: kalcium, kálium, és magnézium. A kalcium szerepe itt is a klasszikus, vagyis a sejtfalak építőeleme (na jó, meg sok mást is csinál, szóval fontos :D). A káliumnak a cukrok terén játszott szerepe a kiemelkedő, alapvető minőségi paraméternek szoktuk tartani a szőlőnél annak édességét, vagyis cukorfokát, legyen szó borszőlőről vagy csemegéről. A magnézium ellátottság (vagyis annak hiánya) pedig egy igen fontos tényezőben van jelen, ez a fürtkocsány bénulás, amely a fürt értékét gyakorlatilag minimálisra vagy nullára csökkenti. Ezzel kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy sajnos a Fitohorm Szőlő-Gyümölcs tápoldat nem tartalmaz magnéziumot. Ha ezt a tápoldatot szeretnénk használni, akkor feltétlenül alkalmazzunk valamilyen magnézium kiegészítést. Az alábbi recepteken túl ajánlom az "Olcsó megoldások néhány problémára: Unikén" bejegyzést is.

Javaslat termésnövekedés idejére: u.a. mint almánál az általános megoldások.

Javaslat érés idejére: (u.a. mint körténél, magnéziummal kiegészítve, de valamennyivel nagyobb/kisebb dózisban, részletek alább)

FH Komplex Plusz AGRO 3-4 gramm/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 6-8 ml/liter

Ha valaki nem akar a Komplex Plusz AGRO változatából 10 kilót venni, akkor az alábbi lehetőségek közül lehet választani:

- FH Turbo Kálium 6-8 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 6-8 ml/liter + FH Mikromax 8-10 ml/liter+ FH 24 Mg 2-3 ml/liter. Általános esetben nem szükséges a magnéziummal való kiegészítés, de mivel a szőlőnél kiemelkedő jelentőségű a magnézium, ezért tegyünk bele.

- FH 39 K 8-10 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 6-8 ml/liter + FH Mikromax 8-10 ml/liter+ FH 24 Mg 2-3 ml/liter.

 

 4. Őszibarack és kajszibarack

Leírás az őszibarackról.

Az őszibarack egy nagyon finom gyümölcs. Illetve sok esetben totálisan íztelen, mintha valami műanyagot/gumit ennénk... ismerős? Hát, nekem sajnos igen (ezért is ültettem 10 őszibarackot :D) De itt is adott a lehetőség, hogy javítsunk a minőségen, mind beltartalom illetve mind íz tekintetében.

Egy mindenre kiterjedő, nagyon alapos, profi, minden részletre kiterjedő leírás itt olvasható:

Őszibarack komplett fenntartó tápanyagellátása

Szeretném (én is) kihangsúlyozni, hogy az őszibarack kényes gyümölcsfajta, így nagyon fontos, hogy megfelelően legyen táplálva, különösen a növény egy-egy fenológiai fázisában. Ezek: intenzív hajtásnövekedés, intenzív termés növekedés, termésérés.

A kajszibarack nem csak finom, hanem igen értékes táplálkozási szempontból. Táplálása gyakorlatilag megegyezik az őszibarack megoldásaival, annyi kitétellel, hogy a csonthéjas termésűek között a kajszi az, amelyik a legjobban reagál a kálium táplálásra. Legalább kevesebb cukor kell a lekvárba :)

Leírás a kajszibarackról.

Táplálkozási értéke gazdag összetevői miatt nagy. Fehérjéből 0,9 g, szénhidrátból 10,2 g rostanyagból 3,6 g van 100 g termésben. Ásványi anyagok közül 2226 g(*) kálium, 14 g kalcium, 14 g magnézium, 20 g foszfor, 6 g nátrium van. mikroelem tartalma 0,3 mg vas, 0,16 mg cink, 0,09 mg mangán és 0,03 réz 100 g termésben. Vitamintartalma 10 mg C-vitamin, 1,8 mg karotin, 0,5 mg E-vitamin, 0,06 mg B6 vitamin, 0,4 mg niacin. Biotinból 1,7, B1 vitaminból 20, B2 vitaminból 30, folsavból 33 mikrogramm van 100g termésben.

Feltételezem, ez elírás, a 2-es billentyű egy kicsit túl lelkes volt, szerintem 226 mg lesz az, legalábbis más forrás ezt adja meg. Gondolom a többi ásványi anyag tartalom is mg, nem gramm.

A kajszibarack illetve az őszibarack táplálása gyakorlatilag megegyezik.

Virágzáskor használhatjuk a virágzás tápelemeit.

Az általános megoldás a következő (hasonló, mint az alma): Fitohorm Komplex Plusz 3-3,5 gramm/liter + FH Turbo Magnézium 6-10 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogén mentes) 8-12 ml/liter. Ezzel a kombinációval akár végig el lehet lenni, de speciális helyzetek speciális megoldást kívánnak. De ha valaki mást nem is (mert soknak találja az anyagi oldalát) akkor a minimum a Komplex Plusz és a kalcium.

Intenzív termésnövekedés idején (amikor ugye még erősen hajt is a fa): Fitohorm Komplex Plusz 3-3,5 gramm/liter + FH 39K 5-7 ml/liter + FH Turbo Magnézium 4-6 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogén mentes) 10-14 ml/liter

Termésérés idején: FH Komplex Plusz AGRO 3-4 gramm/liter + FH 40 Ca (nitrogénmentes) 6-8 ml/liter.

És persze ha valaki nem szeretne vödörrel venni KP Agro műtrágyát, akkor:

FH Turbo Kálium 10-12 ml/liter + FH 40 Ca (nitrogén mentes) 5-7 ml/liter + FH Mikromax 5-7 ml/liter.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumolcsextra.blog.hu/api/trackback/id/tr368856868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.