A gyümölcstáplálás blogja - az egészségért és ízért

Gyümölcs-EXTRA

Dupla vagy semmi gyümölcsfa módra vagyis az alternancia okai és a megoldásai

2019. szeptember 15. - CsendPenge

Sokáig gondolkodtam, hogy megírjam-e, illetve újra írjam-e ezt a bejegyzést, illetve hogy mikor, hogyan. Idén is sokszor találkoztam ezzel a jellegzetes problémával, ezért végül úgy döntöttem, igen, és közvetlenül az ősz elején. Fontos időszak ez a gyümölcsfáink életében. Gyakori tévhit, hogy egy gyümölcstermő ciklus a fáknak tavasszal kezdődik, amikor megpattannak a rügyek, és megindul a nedvkeringés és az élet. De ez nem így van, és nagyon sok gondnak, terméskiesésnek az elejét tudjuk venni, ha megértjük: a gyümölcsfáknak a következő év "most" ősszel kezdődik.

Tovább

A vissza nem térő lehetőségek sora most kezdődik. Idén legalábbis! :)

A gyümölcsök egy része már leérett, megettük/eltettük. Túl vagyunk a cseresznyén, érik a korai őszibarack. Ezekkel a korai gyümölcsökkel kapcsolatban eléggé szűk mozgásterünk van a tápoldatokkal való befolyásolást illetően. Viszont van néhány gyümölcs, ami most kezd "hízni", és ezekkel a gyümölcsökkel kapcsolatban van egy vissza nem térő lehetőség, a minőség jelentős javítására. Az almáról, körtéről, szőlőről és a későbbi őszibarackról (plusz kajszi) van szó.

Tovább

Tavaszi indulás v1: 2016.05.04.

Megérkezett a tavasz, a meleg csalogatja-nyújtja a kipattant rügyekből a hajtásokat, lassan mindenhol elvirágzottak már a fák, és jó esetben a kis hajtások mellett ott vannak a picike gyümölcsök. Csupa-csupa tápanyag igényes rész, amelyek a korai stádium után méretben intenzív növekedésnek indulnak, ennek megfelelő tápanyag igényekkel. Minderre rácsapott a hideg idő és benne a fagy, extrém helyzetet teremtve szőlőben gyümölcsösben egyaránt, ahol minden tápanyag elkel, hogy megmaradjon a hajtás és/vagy a gyümölcs illetve fürt kezdemény.

Tovább

A virágzás tápelemei

Lassan mindenhol, minden fajtán megpattantak a rügyek, számos fán pedig már a virágok is elkezdtek pompázni, hogy a gazda szemét hizlalják :) Ha tavaly nem tettünk meg mindent, hogy megfelelő állapotban, tápanyagokkal kellően feltöltve zárják-kezdjék az évet a fáink, akkor talán még nem késő, hogy pótoljuk, ami elmaradt. Ha mindent megtettünk, akkor is érdemes odafigyelnünk a virágzó növényeinkre, mert sajnos minden igyekezetünk ellenére is előfordulhat, hogy hiányzik egy-egy tápanyag, és hiába van meg majdnem minden, ugye a láncban is elég, ha egyetlen láncszem elszakad.

Tovább

A kezdet gyakorlatban: az ültetés

Lehet, hogy most néhányan felkapják a fejüket, hogy mit lehet erről írni-beszélgetni? Kifordítani egy ásó földet, bele az oltványt, rá egy kanna víz, és már kész is. Nos igen, lehet így is, kétségtelenül ez is egy működő verzió, persze viszonylag eredményesen csak laza, üde, jó tápanyag ellátottságú talajon működik. Szerintem azért ott is ki lehet többet hozni a fából, akkor is, ha nincsenek speciális igényei az adott fajtának. Ha pedig a leírttól (jó eséllyel) eltérő körülmények között szeretnénk gyümölcsfát ültetni és nevelni, akkor úgy gondolom, hasznos lehet egy majd 10 évnyi tapasztalatból táplálkozó írás. Erről fog szólni ez a bejegyzés: hogyan lehet fát ültetni, úgy, hogy az igazán jó legyen a fának, kihasználva azt a lehetőséget, ami csak most adott.

Tovább

A kezdetek és alapok, hasznos linkek, infók

A gyümölcsök számos vonatkozásban eltérnek a zöldségektől, ezért is döntöttem egy külön blog indításában. Valamennyi egyezés persze van, és nem csak az, hogy növény mind a kettő :) de még csak nem is arra gondolok, hogy milyen finom mindegyik. Indulásként itt is, akárcsak a Zöldség blogon, egy gyűjtemény jellegű bejegyzéssel szeretnék indítani, amiben hadd gyűljenek a hasznos információ forrásokra mutató linkek. Természetesen, ha valaki nem szeretne foglalkozni a mögöttes elmélettel, akkor nem is kell, a gyümölcsfa és a tápoldat is működik elméleti tudás nélkül is.

Tovább

A miért...

Bő lére eresztve :) a Zöldség EXTRA-n írtam le részleteibe menően néhány anekdotával spékelve a miértjét, elvi alapját és hátterét, hogy mi hajt, mi motivál. Nem másolom át ide, de érdemes elolvasni, mert a "minőségi éhezés", a "miért volt jó régen és most miért rossz", illetve a "rák Magyarországon" a gyümölcsre is vonatkozik, függetlenül attól, hogy nem soroljuk annyira az alap élelmiszerek közé, mint a zöldséget.

Tovább

Üdv a Gyümölcs EXTRA-n!

Gyümölcs és zöldség

Amiről szól ez a blog: olyan minőségű gyümölcs termelése házi jelleggel és méretben, ami extrém magas minőséget jelent, hogy az egészséges élet és a jóízű étkezés ne két különböző dolog legyen, hanem egy. Azért, hogy jóízűen tudjunk étkezni, hogy az evés több legyen mint puszta kötelesség, és az életminőségünk is több legyen, mint a hiánybetegségek összessége.

Hasonlóan a Zöldség-EXTRA-hoz, itt is először igyekszem rámutatni a szükségre, és a miértre, a mögöttes elvre, aztán a gyakorlatban hasznosítható lehetőségekre. Tehát bárminemű egyezés itt nem a véletlen műve! :)

Álljon itt az a rövid idézet, ami nagyon jól rávilágít arra, hogy miért is szükséges és jó kertet művelnünk, és ott más minőséget termelnünk, mint ami a boltban kapható. Hogy a "profit éhes"-ből ne az éhes jusson a szervezetünknek. Az idézet forrása itt található.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem által végzett kutatás kimutatja, hogy a talaj termékenységének csökkenése miatt a takarmány- és élelmiszernövények ásványianyag-tartalma számottevően csökkent az elmúlt 30 év során. Ha 1975-öt vesszük 100 százaléknak, akkor az árpa 2005-re 35,4 %-os, a búza 50 %-os, a kukorica 31 %-os, a burgonya mindössze 9,52 %-os és a sárgarépa csupán csak 4 %-os tápanyagtartalommal rendelkezett az 1975-ös értékekhez képest.[forrás?]"

Magamról csak annyit, hogy nincs mezőgazdasági végzettségem, de nagyon jó érzékem van mind a zöldség, mind a gyümölcs termeléshez. Eddigi eredményeimet pedig a legszakavatottabb "zsűri" minősítette: a családom nyelve :)

Első bejegyzésben leírom az elvi hátterét, hogy miért csinálom. Aztán arról, hogy mit, hogyan. Az első, vagyis az elvi jellegű bejegyzés átugorható, termelési szempontból nem fontos.

Igyekszem hasznos linkeket is megosztani, ami engem segített a tanulás, megértés, és jobbítás útján.